Gemeentebelangen wil dat er meer vormen van directe democratie komen in Purmerend. Dat bepleite GBP-fractievoorzitter Bram Buskoop maandagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad.

Op de agenda van die gemeenteraad stond een burgerinitiatief, een manier voor inwoners om onderwerpen direct op de agenda van de gemeenteraad te zetten. “Gemeentebelangen is groot voorstander van vormen van directe democratie, zoals referenda en burgerinitiatieven. We hopen dan ook dat er meer mensen met burgerinitiatieven zullen komen”, aldus Buskoop.

“Gemeentebelangen is groot voorstander van vormen van directe democratie”.

GBP-fractievoorzitter Bram Buskoop

GBP wil een aantal zaken realiseren om de directe invloed van burgers op de politiek en de politieke agenda te vergroten. Zo wil Gemeentebelangen een jaarlijks terugkerend referendum, waar onderwerpen kunnen worden voorgelegd die voor die tijd belangrijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld het besluit over het Beusebos zijn, maar ook het besluit over de woontoren op de PostNL-locatie of de plannen rondom duurzaamheid konden onderwerpen zijn om aan de inwoners van de stad voor te leggen.

Samengevat wil Gemeentebelangen:
👉 1. Een jaarlijks referendum over de belangrijkste onderwerpen die spelen
👉 2. Buurtbijeenkomsten met wethouders, raadsleden en inwoners
👉 3. E-democracy: laat inwoners digitaal meedenken en stemmen over voorstellen!
👉 4. Eigen initiatief: moedig burgerinitiatieven nog veel meer aan.