Helaas kozen SP, PVV, Stadspartij, PvdA, CDA, AOV, VVD, D66 en Leefbaar Purmerend voor de 2 dure villa’s. Gemeentebelangen Purmerend kiest altijd voor betaalbare woningen boven dure villa’s. Net als GroenLinks was GBP dan ook tegen het plan voor 2 dure koopwoningen aan de Brantjesstraat.

Het plan om 2 dure koopwoningen te plaatsen aan de Brantjesstraat moest worden gewijzigd naar aanleiding van uitspraken van de Raad van State. Voor partijen die stellen op te komen voor sociale huurders was dit de kans nogmaals de dure villa’s af te wijzen en te vertellen dat hier ook sociale huurwoningen kunnen komen. Dat deden veel partijen helaas niet; Gemeentebelangen wel.

“Gemeentebelangen Purmerend kiest altijd voor betaalbare woningen boven dure villa’s.”

Gemeentebelangen Purmerend

De grootste verbazing is de stem van de SP, die stelt op te komen voor sociale huurders maar de afgelopen tijd keer op keer met plannen instemt waardoor dure koopwoningen in plaats van sociale huurwoningen worden gebouwd; nu ook weer. Op het domein Wonen lijkt het soms of alleen GBP en GroenLinks anders stemmen dan de rest van de gemeenteraad, vooral omdat er fors meer sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen moeten komen (en het college vooral met voorstellen voor dure koopwoningen komt).

Naast de Brantjesstraat (2 dure koopwoningen) was er ook nog het plan Brantjesoever (116 woningen waarvan 18 sociale huur). Ook hier stemden de vermeende ‘sociale huurwoningpartijen’ SP & PvdA mee in, terwijl het plan grotendeels bestaat uit veel te dure koopwoningen. Gemeentebelangen wil hier veel meer sociale huurwoningen; minstens 45. Dat had weer 27 mensen van de wachtlijst afgeholpen, die met het huidige plan op de wachtlijst blijven staan.

Politiek is keuzes maken. Kiezen voor de bouw van fors meer sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen (zoals GBP wil) of kiezen voor Purmerendse grond volbouwen met vooral dure koopwoningen (zoals o.a. PVV, SP en VVD doen). Het kan anders en het moet anders. Als we de wachtlijsten willen oplossen moet worden gestopt met (de steun aan) de bouw van veel te dure koopwoningen en moeten er betaalbare woningen worden gebouwd.